Bahan-Bahan
- ikan bawal
- sos cili
- sos tomato
- sos tiram
- 1 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar serbuk lada putih
- capsicum
- carrot
- 1 biji cili merah (hiris)
- daun sup (hiris halus)
- daun bawang (hiris halus)
- 3 biji bawang merah (hiris)
- 3 biji bawang putih (hiris)
- 1 biji bawang besar (belah 4)
- 1/2 halia (hiris)
- 2 cawan air
- tomato (belah 4)
Cara Memasak
- perap ikan dengan serbuk lada putih && tepung jagung selama 10 minit
- goreng ikan sehingga garing dan ketepikan
- tumis bawang merah, bawang putih & halia
- masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram
- kacau seketika dan masukkan air.
- masukkan carrot (untuk lembutkan carrot) dan kacau sehingga kuah menjadi pekat.
- masukkan capsicum,tomato,cili merah & bawang besar.
- kacau sehingga sebati
- tuangkan keatas ikan dan tabur hirisan daun bawang dan daun sup.
sampingan untuk hidangan ramadhan kedua
No comments:
Post a Comment